Oldal kiválasztása

Lágymányos és Lafnitztal: csakis szabadon

Két szabad improvizációs jazzfesztivál köti össze ezen a hétvégén az egykori duális Monarchia országait: az Újbuda Jazz Fesztivál tizennegyedszer, Ausztriában pedig a hozzánk közel eső délkeleti végeken a 43. Limmi Festival (Chilli Jazz Congress), bontogatja a jazzfelfogás (és egybek között a tánc) határait.

Az Újbuda idei műsorát két hagyományos helyszínén, a Mu színházban és az A38 hajón talán minden eddiginél nagyob stilisztikai változatosság jellemzi: a súlyos avantgárdtól a hagyományos szvingig, a kísérletezőktől néhány nagynevű klasszikusig. Szeptember 27-én, csütörtökön indul a program az Indigó és a Cymbal  Rush fellépésével, majd sorra kerül a Kéknyúl nyolctagú felállása, és a Kodály Spicy Jazz kvartett, egy újabb kísérlet arra, hogy Kodály jazz iránt táplált megvetéséért nemes bosszút álljanak. Pénteken Bujdosó János triója, majd a Kinetic Erotic, egy új magyar jazz punk trió hallható egyrészt, a német Jazzanova lemezbemutató koncertje másrészt, a Shaibióval, Szigeti Zsófia együttesével, mint előzenekarral. Talán kevésbé kell bemutatni a hajó szombati fellépőit: Singas Project, Judie Jay trióban és a Sena Live Band, míg a The Love Movement Band a Ninja Tune kiadó felfedezettje. A közeli Mu színházban az első koncert 28-án lesz a szlovák és magyar zenészekből alakult Thisnis feat. Tijana Stanković fellépésével, amelyet Casey Moir svéd-ausztrál énekes és Johan Moir svéd nagybőgős duója követ. Szombaton nincs a Múban koncert, csak a hajón, de vasárnap megint izgalmas produkció lép színpadra: Márkos Albert mindenzene-szerző, csellista és Mezei Szilárd  hegedűs, az egyik leghíresebb Szabados-követő improvizatőr mutatják be közös lemezüket, Köd címmel. A pénteki napon trióban hallhatjuk az európai avantgárd színtér egyik legendás alakját, Barry Guy nagybőgőst, aki már nem először lép fel ezen a fesztiválon, de először játszik itt Maya Homburger hegedűssel és Zlatko Kaučič dobossal.

Mezei Szilárd hegedül egy Szabados emlékkoncerten az Opusban. Fotó Zipernovszky Kornél

Érdekes egybeesés, talán nem is véletlen, hogy a sokszor magyar improvizatív zenészekkel is együttműködő Udo Preis, az osztrák zenei élet egyszemélyes intézménye is ezen a hétvégén rendez a fenti címmel fesztivált, azt is mondhatnánk a Mediawave/Tartóshullámra utalva, hogy együttlétet. Igaz, a Limmitationes sorszáma valamival magasabb. Heiligenkreuz (magyarul Rábakeresztúr) település a Lafnitztalban fekszik, a legközelebbi magyar város Szentgotthárd. Nagyon erősen kezdenek, a közeli Eltendorf templomi orgonáján Chris Jarrett, (Keith fivére) ad koncertet csütörtökön. Több izgalmas koncert után szombaton az improvizált tánc produkcióra hívjuk fel a figyelmet, Anna Adensamer szólójával. Vasárnap pedig megvalósul egy mallarmés kockadobás jazzben, mert aznap reggel fogják összesorsolni az egymás után fellépő, húsz perces szetteket adó zenekarok tagjait. A zárófogásra regionális tanácskozásra ültetik egy asztalhoz a zenészeket és a szervezőket.

ÚJBUDA:
www.mu.hu
www.a38.hu

HEILIGENKREUZ:
http://www.limmitationes.com/aktuell/Chilli_Jazz/Chilli_Jazz_Programm.htm

A jazzért mindig érdemes!

A teljesen ingyenes IV. Érdi Jazz Fesztivál idén a művházban kezdődik szeptember negyedkén,
majd a hétvégén a városközpontban új, fedett,  de szabadtéri helyszínen folytatódik Hajdu Klára és Fekete-Kovács Kornél;
Kiss Attila, Tzumó és Zolbert, valamint a Balázs Elemér Group és további sztárok produkcióival. 

A fesztivál szeptember 4-én, kedden indul, idén is a Jazz és irodalom programmal, két egymástól is ihletet merítő művészeti ág kapcsolatának kiaknázásával. Két kiemelkedően népszerű művész ad egymásnak randevút a Szepes Gyula Művelődési Központban: a fesztivál visszatérő vendégének számító Liszt Ferenc-díjas gitárművész, László Attila és a vidéki embereket humorosan és egyben fanyarul ábrázoló József Attila-díjas író, költő Grecsó Krisztián, akik prózában és zenében is rögtönözni fognak.

Csütörtökön folytatódik az élőzene, a Czirják Triót kamarajazzét élvezhetjük az érdi zenei könyvtárban. Czirják Csaba a Berklee-n tanult, majd tanulmányai befejeztével tért haza. Gitárjátéka egészen egyéni, sokféle hatás eredményeként alakult ki különleges jellegzetessége. Kimagasló technikai tudásával szövi finom harmóniáit saját szerzeményeiben. Társaival, a keresett bőgőssel, Bögöthy Ádámmal és Czirják Tamás dobossal a közeljövőben lemezen megjelenő eredeti számaikat és jazz standardeket szólaltnak meg.

Péntektől, szeptember 7-től egész hétvégére Érd központjában üti fel tanyáját a fesztivál. A Magyar Földrajzi Múzeum kertjében álló, gyönyörűen felújított, fedett kocsiszín a fesztivál új otthona. A bejáratot, ami közvetlenül a Főtér mellett helyezkedik el, a visszatérő vendégek a tavalyi koncerthelyszínnél találják meg.

Hajdú Klára

Pénteken Hajdu Klára Quartet-jét hallhatjuk, sztárvendégük a Liszt-díjas Fekete-Kovács Kornél trombitaművész. Ezen az estén a Chet Bakernek ajánlott közös lemezükről is előadnak dalokat, valamint újabb számokat Klára és a zongorista, Oláh Krisztián romantikus duettalbumáról. A ritmusszekcióban Hoff Marcell dobos – aki már saját zenekarával is szerepelt a fesztiválon – és Soós Márton bőgős játszik.

Szeptember 8-án, szombaton a kertben Kiss Attila kvartettje zenél, vendégük a szaxofonos Zolbert, a smooth jazz magyarországi úttörője. Biztosak lehetünk benne, hogy igazán szívet-fület melengető dallamokat fogunk hallani, és a Jazzy rádióból ismert slágereket. A billentyűknél a fantasztikus alapokat adni képes, Amerikában végzett Tzumó foglal helyet, őt a ritmusszekcióban Szőke Péter gitáron és Tiba Sándor dobon erősítik.

Szeptember 9-én vasárnap gálakoncertnek is felfogható zárókoncertet rendeznek. Délután fél hatkor fiatal, tehetséges egyetemistákból álló zenekart hívtak a pódiumra, hogy megmutassák, mit tudnak. Varga Tivadar, Oláh Kálmán, Jr., Csík Dániel és Márkosi András fog színpadra lépni.

A fesztivál hazánk egyik legkedveltebb jazz-zenekarával, a Balázs Elemér Grouppal teszi fel a pontot az i-re este hét órától. A BEG zenéje ritmusos, sokszínű, dallamos, minden generáció számára élvezetes és érthető jazz. Legfrissebb lemezükről is hallhatunk új számokat, de természetesen a nagy sikerű The New BEGinning albumról is. Balázs Elemér dobol, Balázs József zongorázik, a két énekes Kiss Flóra és Szakonyi Milán, gitáron Komjáti Áron, bőgőn Lakatos Pecek Krisztián, Czibere József pedig ütőhangszereken közreműködik.

A fesztivál hagyományainak megfelelően idén is minden előadás ingyenes.
Érd Budapestről nem csak autóval, hanem vonaton és buszon is 20-30 perc alatt megközelíthető.További infó, kontakt: http://erdijazzfesztival.hu/
https://www.facebook.com/ErdiJazzFesztival/

Zolbert

Tilos Jazznap?!

Ez is egy jazznap, és bízvást ajánlható – persze főleg a budapestiek és az onnan agglomeráltak érdeklődésére tarthat számot.

A legismertebb közösségi rádió, a Tilos támogatói hetén, a Tilos Rádió Maratonon (június 8-18) jazz tematikus napot rendeznek. DJ Kolbász szettje után június 12-én, kedden délutántól a Dürer kertben a Knutdut Men, a Best Bad Trip, és a Bujdosó trió adnak koncertet. A programzáró program a Tombola – ez vagy jam session, vagy nem, ez a műsorfüzetből nem derül ki. További részletek a Tilos Rádió honlapján, ahol a műsorfüzet is böngészhető

A Budapest vétel- és vonzáskörzetén kívül élőknek is tudunk Tilosságot ajánlani. A Tilos Rádió önkéntes műsorkészítői kezdettől fogva (tehát sugárzási engedéllyel rendelkező rádióadóként 1995-től) figyeltek a jazzre és fel is hívták rá a figyelmet. Nemrég – ahogy sportnyelven mondják – szintet léptek, mert „Elindult a Tilos Jazz stream, ami mostantól az internet idő végezetéig napi 24 órában fog jazz zenét játszani. Nincs reklám! Nincs hírek! Nincs szöveg! Csak zene!”
Senkit ne zavarjon meg, hogy az adó linkjének elnevezése, mint a Tilos általában, ironikus, mert a jazz azért komoly:
http://stream.tilos.hu/jazzisdead.m3u

Akusztika Guiliana

Mark Guiliana Jazz Quartet

Jazznap.hu – Bende Zsolt

Retrospektív (Jazztegnap) rovatunkban először a tavaszi koncertszezon talán leginkább megkerülhetetlen fellépésével, Mark Guiliana kvartettjének Müpa Fesztivál Színház-beli estjével foglalkozunk a neves gitáros, Bende Zsolt írásában.  

Mark Guiliana dobos a Müpában mutatkozott be kvartettjével  (Fabian Almazar – zongora, Jason Rigby – szaxofon, Chris Morrisey – bőgő, április 24), és ebből az alkalomból finom, érzékeny, visszafogott, mégis feszes és átható, szinte a minimalizmusra törekvő dallamokkal, ám annál összetettebb ritmusokkal megtűzdelt játékmód szem- és fültanúi lehettünk. A 37 éves dobos, aki már más felállással járt Magyarországon, de ezzel az együttesével most mutatkozott be. A lakóhelyéről választotta új lemezének címét (Jersey), melynek megjelenése adta a több tucat országot érintő turnéjuk apropóját.

Ahogy belekezdtek, már az első ütemeknél beigazolódott számomra, hogy jó döntés volt rászánni az időt az esti motorozásra a Müpába. Finom és lágy, az egész termet átrezgető hangzással, de határozott irányvonalat képviselve szólalt meg a meglepetésként ható nyitó darab, egy Bob Marley átdolgozás Johnny Was címmel. A korábbi lemezről a From You című kompozíció következett: komplex, páratlan ritmusciklusok ismétlődéseinek tetején gördülékeny dallamvonalként jelent meg a téma, amit a bőgő unisono zongorával, utána a szaxofonnal váltva vitt tovább.

A zongorista Fabian Almazart akár a trombitás Terence Blanchard zenekarából is sokan ismerhetik, aki több kiemelkedő fiatal tehetséget foglalkoztatott zenekarában (köztük pl. Aaron Parks zongoristát érdemes megemlíteni). Könnyed és szabad játékmódja, lenyűgöző fluiditása azonnal figyelmet vívott ki magának. Különösen szimpatikus volt, ahogy a ritmusszekció teret adott Jason Rigbynek a kibontakozáshoz. A bársonyos, Lovanóra emlékeztető tónusú szaxofonos szólója alatt nem átallottak egy két harmóniából álló riffet jó sokáig játszani anélkül, hogy hozzátettek volna frappáns dolgokat – és ez így szólt igazán jól.

Az erős kezdéshez képest a zenei utazás a közepe táján egy dúros hangvételű darab alatt mintha kissé a nyomatékát vesztette volna, de ezt azután hamar kompenzálta a következő mű gondosan szerkesztett volta és hatásos ereje. Ehhez Chris Morrissey bőgős mindentudó,  vajpuha soundja szolgáltatott biztos talapzatot.

Néha talán már már az ECM-re is emlékeztető, de összességében a változatos zenei kifejezésformák széles spektrumát átölelő muzsika utaztat, elgondolkodtat… de mindig visszahoz a jelenbe. Talán – több elemből összeadódó – maisága miatt emlegetik ezt a zenekart úgy, mint amelyik a trendek legelején jár. Még fiatalok, de már őket utánozzák. Összességében egy igazán felemelő, inspiráló hangszínháznak lehettünk tanúi, ahol a mindegyik muzsikus szólóiban megnyilvánuló egyéni kvalitás egy egységes egésszé olvadt össze azzal együtt, hogy ez egy dob-, és ritmuscentrikus négyes. Ez ma a Mark Guiliana Jazz Quartet, amelyről holnap is rengeteget fogunk még hallani.

A bébicápák jazzre indulnak be


(Jazznap – Z.K. Fotó: Macquarie University, Sidney)

Mintha csak a cápaszövetség PR-részlegének rendelésére állították volna elő, Ausztráliából megérkezett az a hír, amely a félelmetes és még annál is rosszabb hírű cápákkal kapcsolatban a legkeményebb szíveket is meglágyítja. A Sidney városában működő Macquarie Egyetem Halbiológiai Laboratóriuma megvizsgálták a város körüli tengeröbölben, a Port Jacksonban honos cápák bébi egyedeinek feltételes reflexeit. A kutatók arra kondicionálták a piciket, hogy különböző zenéket hallva jelentkezzenek a jutalomfalatokért. Amikor egy jazz felvételt hallottak, a fiatalok rászoktak, hogy az állomásra jöjjenek a kajáért.

”A vízi élőlények számára a hang roppant fontos, mert nagyon jól terjed a víz alatt, és a halak nem csak az élelem megtalálásánál használják a hangokat, hanem búvóhelyek megtalálására, sőt még kommunikációra is.” – fűzte ehhez hozzá magyarázatul az Animal Cognition című szakfolyóiratban publikált tanulmány első szerzője, Catarina Vila-Pouca, a Biológiai Tudományok tanszékéről.

Eddig is ismertek voltak történetek arról, hogy a cápák meg tudják különböztetni az egyes emberi tevékenységek, hajók, stb. hangját. Most viszont a kísérletek új oldalukról mutatják meg a félelmetes állatokat. Culum Brown, a Halbiológiai Labor docense közölte, hogy a cápák nagyon nehezen oldották meg azt a feladatot, hogy különböző zenék, tehát jazz és klasszikus különböző helyekről érkező jutalomfalatokat jelentettek, tehát az egyik zenét hallva az egyik helyre, a másikat hallva a másik helyre kellett menniük az élelemért. Amikor klasszikus zenét hallottak, magyarázta Brown, világos volt számukra, ez látszott a viselkedésükön, hogy valamit kellene tegyenek, de nem tudták egyhamar eldönteni, mit. Amikor viszont jazzmuzsika jelezte neki, hogy honnan jön a manna, nem sokat gondolkoztak, tudták, hova menjenek.

Persze a kísérletnek – bármennyire is jól hangzana – nem a jazz felsőbbrendűségének cápák feltételes reflexeivel történő demonstrálása volt, hanem az, hogy felhívják a figyelmet például arra, hogy nagy méretű agyuknak köszönhetően a cápák meglepően okos állatok, sőt Brown még azt sem zárta ki, hogy sokkal több kondicionálással (vö.: gyakorlással) még a klasszikus zene is elsajátító lehetne általuk (persze csak az ételosztás helyének jeleként). Társadalmi célja ezeknek a kísérleteknek leginkább az lehet, hogy a veszélyeztetett cápafajok megvédésére politikai akaratot ébresszenek.

Magyar jazznap amerikai szemmel

A Jazznap.hu budapesti eseményei közül hármat látogatott meg az amerikai Colby Werley, aki jelenleg a Civil Rádió (www.civilradio.hu, Budapest vételkörzetében FM98) gyakornoka, és nemrég végezte el Budapesten az ELTE PPK Interkulturális Pszichológia és Pedagógia szakát angolul. Szubjektív tudósításának fordítását itt közöljük.


Jazznap.hu Szöveg: Colby Werley, fordítás: ZK
Fotó: Zipernovszky Kornél (Müpa, MR); Irk Réka (BJC)

Az utóbbi két év során nagy örömömre sokféle koncertélményben részesültem Budapesten, és ezt a sort gyarapították most az International Jazz Day alkalmából rendezett Jazznap. hu ingyen koncertjei. Nagyszámú együttes és koncerthelyszín fogott össze, hogy megmutassák, milyen vibrálóan izgalmas és változatos a budapesti – és persze az országos – jazzélet. A város három különböző kerületében olyan előadásokat éltem át, amelyek a műfaj három különböző arcát  mutatták meg.

Először a Magyar Rádió VII. kerületi épületegyüttesébe látogattunk délután, ahol is a Márványterem tökéletes hátteret adott a jazz és klasszikus keverékéhez, a Klasszikus és jazz című koncertsorozat műsorában. Életemben először hallottam jazztriót fafúvós együttessel kiegészülve, Oláh Dezső együttese játszott a Budapest Fúvósötössel. Ez a kombináció igazán kellemes meglepetést okozott, ahogy egy „tipikus” jazztrió hangzása beleágyazódott egy tágabb, európai zenei kontextusba.

A következő helyszín szinte teljes kontrasztot nyújtott az előzőhöz, a Magyar Rádió épületének klasszicista jellegéhez képest. A Müpa tágas és kortárs atmoszférája tökéletesen megfelelt a Balogh Tamás Quartet, egy fiatal együttes zenéjének, amely a smooth jazz stílusban mozgott, olykor R&B és hip-hop behatásokkal. Bátor és modern produkciónak tűnt ez a szememben, ugyanis a tagok nem riadtak vissza a „contemporary jazz” határainak átlépésétől sem.

Végül harmadiknak hol máshol is köthettünk volna ki, mint a Budapest Jazz Clubban, ahol is a produkció magában egyesítette az előző két helyen tapasztalt klasszikus műveltséget és kortárs hevületet. A Révész Richárd Latin Trio latin ütőhangszerekkel megszólaló életvidám és lendületes zenéje ügyesen kivitelezett klasszikus és jazz adaptációikra épült. Mind a zene, mind az egész hely hangulata kedvet csinált hozzá., hogy ezentúl az estéket a BJC hűvös előterében, bort szürcsölgetve várjam.

Ezen az eklektikus keresztmetszeten át a Jazznap.hu alkalmából bepillantást nyerhettem a magyar főváros pulzáló, sokoldalú jazzéletébe. A jazz avantgárd jellege olyan magától értetődően érvényesül Budapest magasan képzett és vállalkozó kedvű zenészeinek előadásában, hogy hazafelé menve csak egyre azon törtem a fejem: Hogyhogy ezt nem vettem észre mostanig?

Korai jazzöröm a gőzősnél

 Lezajlott a negyedik jazznapi jam is a ceglédi állomáson.
Az öröm(zene) ugyan teljes volt, de azért nevezehető mégis korainak, mert egy másik rendezvény miatt időben a jam session be volt szorítva a délután 4-6 közötti idősávba.
Akkor még az állomás forgalma sem volt olyan nagy, de akik kilátogattak vagy csak megálltak zenét hallgatni útközben, azok nagyon élvezték, hiszen ott is pompás, napsütéses idő volt.
Az esti, fizetős gálarendezvényen a városi kultúrházban is fellépett a gőzösnél házigazdaként zenélő Bori Viktor zenekara, a CAM Bori, ahol a megyei vendéglátó vállalat jazzpártoló működésének fél évszázaddal ezelőtti kezdeteit is megidézték.
Fotók: Jazznap.hu

Harmonika – First és Last Minute

mde

A Jazznap.hu programjai közül a Mediawave/Tartóshullám Együttlét startolt elsőként. Hogy miért nem fesztiválnak hívják a komáromi Monostori Erődben otthonra talált nemzetközi filmes, zenei és összművészti és minden egyéb találkozót, azt nem érdemes elmagyarázni, ahhoz ott kell lenni, ki kell próbálni. A második jazznapi programjukban 29-én szerepelt Móser Ádám és Kertész Endre harnonika-cselló duója, melynek során  Ádám eredeti szerzeményeit hallhattuk. A nuevo tango hatása ezekre nyilvánvaló, de mivel egyéb hatásokat, újszerű hangzásokat is hallhattunk, a klezmertől a kortárs world music-ig, ezért egészen eredeti és magával ragadó produkció részese lehetett a Mediawave közönsége.

A Jazznap.hu programjához végül utolsó pillanatban csatlakozott a jazznek évtzizedes, igazi meleg fészkéül szolgáló Nyitott Műhely, a Ráth György utcai művésztanya. David Yengibarjan fog hétfő este harmonikán szóló estet adni, tehát a tangó, a közép-keleti ritmusok és a szűkített akkordok kedvelői itt is megtalálhatják számításaikat.

Juhász Gábor mint tornádó Londonban


Juhász Gábor frissen megjelent tavalyi jazznapi felvévetével és szokásos all-round muzikalitásával érkezett Londonba. A dupla fellépés éceszgéberének, a Jazznap.hu egyik alapítójának, Pallai Péternek helyszíni beszámolóját olvashatják saját fotóival illusztrálva.
Jazznap.hu (P.P.)
Gábor két egymást követő este, április 25-én és 26-án lépett fel a brit fővárosban. Az első koncertet duóban adta a klasszikus zenéből jazzre avanzsált fantasztikus orosz bőgőssel, Jurij Golubjevvel a londoni Magyar Intézetben.  Ennek az első koncertnek az előzményei majdnem arra indítottak, hogy a fenti helyett a következő címet adjam ennek a szösszenetnek: “Juhász Gábor esete a bőgőssel, aki miatt érdemes idegösszeroppanást kapni”. A következő történt: Jurij, aki mindkét estére le lett kötve, hogy Gáborral játsszon, összetévesztette a két időpontot és öt perccel a koncert kezdete előtt futott be, így csak arra volt ideje, hogy felszerelje az erősítőt és közben Gábor elmondja neki, miket fognak játszani. Próbáról szó sem lehetett, még szóbeli felkészítésről sem. Ha Gábor ideges is volt, egyáltalán nem mutatta. Lelkileg már felkészült arra, hogy szóló estet tart. Én voltam az, aki majdnem idegösszeroppanást kaptam, és a Magyar Intézet igazgatónője. Mint azonban rövidesen kiderült, bőven megérte a lelki terhelés.

A két húros hangszer duettje kissé tapogatózva indult, hiszen a két zenész akkor játszott életében először egymással. Körülbelül két szám kellett ahhoz, hogy teljes összhangba kerüljenek. Igazi duett volt, mert a bőgő egyáltalán nem játszott alárendelt szerepet, nem egyszerű ritmushangszerként funkcionált, hanem egyenrangú partnerként a dallamképzésben, a rögtönzésben. Ehhez Gábor önzetlen szakmai alázata, másrészt Jurij  elképesztő virtuozitása kellett. Én még bőgőst lemezen sem hallottam, aki a szó hétköznapi, elfogadott értelmében ilyen melodikusan játszana, többször jóformán gitárként kezelve tetemes hangszerét és egyszer sem esett ki a ritmusból. Ami Gábor teljesítményét illeti, nehéz szavakat találni rá. Egyrészt annyira tisztán, maszatolás nélkül, ugyanakkor végtelen leleményesen játszott, hogy elállt a lélegzetem. Nem először látom, hallom őt játszani, sőt, nem először hallok tőle standardeket, de most nagyon magasra tette a lécet. Azzal, hogy a dob hiányában is elfogadta a bőgőt egyenrangú partnerként, saját dolgát nehezítette, hiszen a ritmus pulzálásának fenntartásából neki épp úgy ki kellett venni a részét. Fenomenális volt. Kettejük játéka mindenkit magával ragadott, és végtelenül fellelkesített, pedig ez nem volt igazi jazz közönség.

A másnapi koncertre azonban a londoni jazz szentélyben, a 606 Clubban került sor, amire Gábor nagyjából hasonló repertoárral készült, de Jurij mellett a zongora fantasztikus velszi bárdja, Gareth Williams és a néhai nagymúltú Loose Tubes zenekar alapító tagja, a dobos Martin France is csatlakozott hozzá. Csodák csodája, mindenki időben ott volt így próbáltak is egy bő félórát, utána még alaposan átbeszélték, hogy mi a teendő, ami egyáltalán nem ártott, hiszen velük is akkor jött össze Gábor életében az első alkalommal. Így aztán, amikor a zenekar az It could happen to you című örökzölddel nyitott, egy évek óta együtt játszó, egybeforrott zenekar benyomását keltette a kvartett. Teljes ritmus szekcióval Gábor szabadjára engedhette saját kreativitását. Elképesztő szólókat hallottunk tőle, hatalmas szenvedéllyel. Már az elején is a Brubeck Quartet néhai nagy altszaxofonosa, Paul Desmond jutott az eszembe. Nem azért, mert Gábor dallamképzése az övére hasonlított volna, hanem azért, mert akárcsak Desmond, Gábor is olyan dallamokat rögtönzött, amelyeket az ember akár lekottázhatna és utána elfütyülhetne. Ez így rém egyszerűnek hangzik, de így talpon állva, a pillanat hevében kapásból, valóságos kis szerzeményeket komponálni, amelyek ráadásul kapcsolódnak is a témához, de nem azonosak vele – mert máskép nem írhatom le ezt a teljesítményt – roppant ritka adottságot igényel. Jurij természetesen hozta a formáját, de most már semmiféle tapogatózásra nem volt szükség, teljes szimbiózisban működött Gáborral. Gareth Williamsról már sokszor és sokat írtam, a hazai közönség is megtapasztalhatta őt, amikor az Opusban lemezfelvételt készített a Tóth Viktor Tercettel, majd amikor a Budapest Jazz Clubban lemezbemutatót tartott ugyanazzal a csapattal. Nem véletlenül aposztrofálják az angol kritikusok “fantasztikus rögtönzőként” vagy “dinamit zongoristaként”. Rettenetesen odafigyel a többiekre és állandó ötletekkel gazdagítja, inspirálja őket. Van valami kifogyhatatlan zenei humor is benne, amiben Gábor abszolút partnernek bizonyult. Az egyik nagy élményem a koncerten az It might as well be spring című ballada elképesztő feldolgozása volt. Az elején bossa novára vették a témát, mint ahogy azt tette volt annak idején Stan Getz és Astrud Gilberto, de menetközben Gareth megfűszerezte az anyagot a karib szigetek ízeivel. Időnkét búvópatakszerűen bukkant fel a calypso vagy a kubai mambó pompás játékából és persze Gábor és Jurij is vette a lapot. Martin France nagyszerű dobos, aki abszolút ért ahhoz, miként kell fantasztikus lendületet kölcsönözni a zenének anélkül, hogy szétverné a produkciót. Isteni csapat volt. Külön dícséret illeti Gábor témaválasztását. Hallottuk két saját szerzeményét, amely bármely neves jazz komponistának a becsületére válna. A Swing (Hinta) és a Fireplace (Tűzhely) is remekbeszabott szám, mindkettő szerepel a Fonóban a tavalyi Jazznapon rögzített, frissen megjelent lemezén. Engem kiváltkép az utóbbi ragadott magával. A többi standard volt lenyűgöző előadásban.

Hazai pályán Gábor klasszicizálóbb, visszafogottabb, mondhatni intellektuálisabb zenét játszik, Otthon legfeljebb a Budapest Jazz Club hétvégi, későesti jam sessionein játszik ilyen hévvel, de ott csak viszonylag korlátozott közönség előtt. Az ilyen örömzenék alkalmával engedi el magát és egy ilyen BJC-s szeánszon  hallotta őt, sőt be is szállt vele játszani Budapesten a 606 szaxofonos-fuvolista-zenekarvezető tulajdonosa, Steve Rubie és azonnal meghívta Londonba. Gábor őt is felkérte a színpadra a 606-ban, amikor a Body and soul-t játszották. Gábor balladajátéka mindig is gyönyörű és lírai volt. Ezen a koncerten majdnem elsírtam magam, amikor Thelonious Monk Pannonicá-ját játszotta. Viszonylag kevesen nyulnak ehhez a szerzeményhez, pedig (és ezért biztos kapok még a fejemre), szerintem sokkal megindítóbb és szívhezszólóbb, mint az agyonjátszott Round midnight. Gábor mindent kihozott ebből a gyönyörűségből, amit csak lehetett. A finálé a Slow Trane volt, egy óriási blues, ahol Gábor fergetegeset játszott. Nincs rá más szó.

Két kommentárral zárnám ezt az írást. A közönség egyik magyar tagja mondta: “Gábort már évekkel ezelőtt hallottam játszani és akkor is megfogott, hogy milyen nagyszerű és finom zenész, de akkoriban még valami szomorúság volt a muzsikájában, most viszont elképesztően áradt belőle a vidámság és az életöröm.” Steve Rubie tömören csak ennyit mondott: “I knew Gábor was good but I didn’t know he was that good” (“Tudtam, hogy Gábor jó, de azt nem, hogy ennyire”).

Útmutató potyázó portyázóknak

Jazznap.hu egyetlen célja a jazz (és számtalan műfaji alesetének) népszerűsítése. Erre szerintünk az a legjobb módszer, ha az International Jazz Day alkalmából idehaza ingyen koncerteket könyörgünk ki a közönségnek a szervezőktől, helyektől; ez volna a Jazznap.hu. Így az is belekóstolhat, ízlik-e neki ez a zenei csemege, aki esetleg kétszer is meggondolja, pénzért próbálkozzon-e az ismeretlennel. Avatatlan, kevéssé vájt fülek kedvéért és hétpróbás, de spórolós rajongóknak adunk néhány tippet a parádés, országos, pesti és határon túli kínálatból.

Jazznap.hu (Z.K.)
áprilils 27.

A kibővített hétvége miatt nagyon hamar, a Komáromi Erődben már április 27-én, pénteken elindulnak a Jazznap.hu eSeMények, az S&M trió elővezetésében. A másnapi kínálatban van talán a legnagyobb hírű név az egész Jazznap.hu 40 zenészt felölelő Mediawave-es kínálatából: Elliott Sharp, a Blue Moon Band élén. Vasárnap is négy zenekart „dobott be” a közösbe a Mediawave/Tartóshullám, az egyik legnagyobb hagyományú magyarországi, egyben az egyik leginkább nemzetközi fesztivál: Florian Demonsant Franciaországból, a Nosnach Duó, a Crazy Daisy Jug Band és a Choose Choose Magyarországról érkeznek, bár ők mind angolos nevet választottak maguknak.

A Choose Cheese a fiatalok jazz színterének nagy ígérete

Lássuk a medvét! Milyen útvonalon és milyen időbeosztással lehet a legtöbb jazzt Pesten az embernek magába szívnia április 30-án, ha a Jazznap.hu tanácsát követi? Könnyű elsőt ajánlani: a Müpa három koncertje közül ez kezdődik a leghamarabb, délután négy órás, családbarát időpontban. A Lightbulb kvartett fog játszani, és ők ezt a lehetőséget külön kiérdemelték: a február elején a Müpában zajlott Showcase tehetségkutató fesztiválon kilenc produkció közül őket is díjazta a nemzetközi zsűri. Dinamikus, rockkal átitatott, izgalmas ritmusokat felvonultató, szellemes saját kompozícióikat adják elő.

Ha az ember innen nagyon igyekszik, odaérhet délután öt órára a IX. kerületi Müpától nem is olyan messze, a Pollack Mihály téren található Márványterembe, a szebb napokat látott Magyar Rádió-féle épületegyüttesbe, amelyet a közszolgálati Zenei együttesei, mint afféle utolsó mohikánok, még használnak. A Márványterem régi hagyományának megfelelően most is Klasszikus és Jazz fog szólni: Oláh Dezső zongorista  saját triója mellett ezúttal a Budapest Fúvósötösre is hangszerelt darabokat. Aki nagy sebességű kerekeken gépesítve portyázik, annak ezután ajánlható az egyetlen este hat órakor kezdődő koncert:  ismét csak a Müpa, a Jazznap.hu-t tekintve évismétlőnek tekinthető Balogh Tamás kvartett szerepel itt. Fontos esemény ez azért is, mert Balogh – miután kiválóan diplomázott a Zeneakadémián, na ott szó sem volt évismétlésről – felvételt nyert a világ legnevesebb jazzakadémiájára, a Berklee-re, így egy ideig biztosan nélkülözni leszünk kénytelenek a kiváló zongorista játékát. Aki este hétre kalibrálja a fülkagylóit, annak Márkus Tibor Equinox zenekara és a főnixként újra élő Benczúr Ház ajánlható. Úgy volt, hogy itt lép fel velük Kovács Linda is, aki ennek a zenekarnak gyakori vendége, azonban ezúttal az énekesnő két hű kísérőjével a somorjai (Szlovákia) Moziklub pódiumán szerepel.


Szőke Szabolcs legtöbbször gadulkán játszik

Az este hét után már a prime time kezdetét jelenti: hirtelen a bőség zavarával kerül szembe a potyázó portyázó. A legfontosabb helyszínek közül az Opus szombaton, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum Kultea pódiuma pedig már vasárnap adott Jazznap.hu-s ingyenkoncertet, de így is maradt bőven. Elsőnek említsük meg a Budapest Jazz Clubot, ahol az év minden napján jazznap van, ráadásul 30-án forró hangulatú latin jazz szól Révész Richárd zenekarának köszönhetően.  A world jazz csendes-ülős ágának hívei számára kínálkozik a nemrég a Müpában fantasztikus szülinapi gálán jubilált Szőke Szabolcs együttese, az Ektar Quartet (nyitóképünk), amely az egyelőre még Próbaüzemként működő, ám a közönség által már jól kipróbált Patyolat színpadtermében játszik, amely a Baross utcai négyes-hatos megállótól mindössze egy pár perces sétára fekszik. Biztosan népes törzsközönségre számíthat három produkció három príma jazzkocsmában. Az iF Kávézóban Halper László és Hendrix  Experiment nevű jazz-rock formációja lép fel. Laci abszolút világcsúcstartó: ő játszott a legtöbbször, ötször, ugyanazon a helyszínen a Jazznap.hu által celebrált ünneplésen. Barabás Lőrinc a Lámpásban szerepel, talp alá ugyanúgy, mint elmélyült figyelemre javallott zenéjével, kvartettje élén. A harmadik igazi house bandnek nevezhető, a belvárosi Fat Mo’s Music Pub házi zenekara fél kilenctől játszik két, vidám, pattogós szettet.A Late Night idősáv kedvelői számára a jazzkocsmák és a BJC jam sessionök jelentik a fő vonzerőt, de idén este fél tízkor a Müpa nekik indítja utolsó fellépőjét, Gáspár Károlyt saját triójával.

A Jazznap.hu site-on a kanizsai és a ceglédi eseményeket külön cikkekben ajánlottuk, de új helyszínként nagy örömmel köszöntjük a szintén felvidéki Gútai Jazzbarátok által a helyi szállodában rendezett koncertet, melyen Samuel Hošek-Pavol Bereza-Miro Polák trió muzsikál. A túrázóknak blue jazztúra pecsételést egyelőre még nem vállalunk, de ezen ne múljon, ha kérik, jövőre már azt is.


Záró fotónk a Fonó Budai Zeneházban készült a tavalyi jazznapon, amikor Juhász Gábor kvartettje játszott. Sajnos a Fonó egy betegség miatt kénytelen volt lemondani az idei jazznapi részvételt (történetesen nem a JG4 játszott volna), de a tavalyi emlék megmaradt: az erről a tavalyi koncertről készült felvétel ugyanis azóta megjelent lemezen is, In the garden címmel, a Fonó Records gondozásában (fotó: Z.K.).