Oldal kiválasztása


(Jazznap – Z.K. Fotó: Macquarie University, Sidney)

Mintha csak a cápaszövetség PR-részlegének rendelésére állították volna elő, Ausztráliából megérkezett az a hír, amely a félelmetes és még annál is rosszabb hírű cápákkal kapcsolatban a legkeményebb szíveket is meglágyítja. A Sidney városában működő Macquarie Egyetem Halbiológiai Laboratóriuma megvizsgálták a város körüli tengeröbölben, a Port Jacksonban honos cápák bébi egyedeinek feltételes reflexeit. A kutatók arra kondicionálták a piciket, hogy különböző zenéket hallva jelentkezzenek a jutalomfalatokért. Amikor egy jazz felvételt hallottak, a fiatalok rászoktak, hogy az állomásra jöjjenek a kajáért.

”A vízi élőlények számára a hang roppant fontos, mert nagyon jól terjed a víz alatt, és a halak nem csak az élelem megtalálásánál használják a hangokat, hanem búvóhelyek megtalálására, sőt még kommunikációra is.” – fűzte ehhez hozzá magyarázatul az Animal Cognition című szakfolyóiratban publikált tanulmány első szerzője, Catarina Vila-Pouca, a Biológiai Tudományok tanszékéről.

Eddig is ismertek voltak történetek arról, hogy a cápák meg tudják különböztetni az egyes emberi tevékenységek, hajók, stb. hangját. Most viszont a kísérletek új oldalukról mutatják meg a félelmetes állatokat. Culum Brown, a Halbiológiai Labor docense közölte, hogy a cápák nagyon nehezen oldották meg azt a feladatot, hogy különböző zenék, tehát jazz és klasszikus különböző helyekről érkező jutalomfalatokat jelentettek, tehát az egyik zenét hallva az egyik helyre, a másikat hallva a másik helyre kellett menniük az élelemért. Amikor klasszikus zenét hallottak, magyarázta Brown, világos volt számukra, ez látszott a viselkedésükön, hogy valamit kellene tegyenek, de nem tudták egyhamar eldönteni, mit. Amikor viszont jazzmuzsika jelezte neki, hogy honnan jön a manna, nem sokat gondolkoztak, tudták, hova menjenek.

Persze a kísérletnek – bármennyire is jól hangzana – nem a jazz felsőbbrendűségének cápák feltételes reflexeivel történő demonstrálása volt, hanem az, hogy felhívják a figyelmet például arra, hogy nagy méretű agyuknak köszönhetően a cápák meglepően okos állatok, sőt Brown még azt sem zárta ki, hogy sokkal több kondicionálással (vö.: gyakorlással) még a klasszikus zene is elsajátító lehetne általuk (persze csak az ételosztás helyének jeleként). Társadalmi célja ezeknek a kísérleteknek leginkább az lehet, hogy a veszélyeztetett cápafajok megvédésére politikai akaratot ébresszenek.