Oldal kiválasztása

A teljesen ingyenes IV. Érdi Jazz Fesztivál idén a művházban kezdődik szeptember negyedkén,
majd a hétvégén a városközpontban új, fedett,  de szabadtéri helyszínen folytatódik Hajdu Klára és Fekete-Kovács Kornél;
Kiss Attila, Tzumó és Zolbert, valamint a Balázs Elemér Group és további sztárok produkcióival. 

A fesztivál szeptember 4-én, kedden indul, idén is a Jazz és irodalom programmal, két egymástól is ihletet merítő művészeti ág kapcsolatának kiaknázásával. Két kiemelkedően népszerű művész ad egymásnak randevút a Szepes Gyula Művelődési Központban: a fesztivál visszatérő vendégének számító Liszt Ferenc-díjas gitárművész, László Attila és a vidéki embereket humorosan és egyben fanyarul ábrázoló József Attila-díjas író, költő Grecsó Krisztián, akik prózában és zenében is rögtönözni fognak.

Csütörtökön folytatódik az élőzene, a Czirják Triót kamarajazzét élvezhetjük az érdi zenei könyvtárban. Czirják Csaba a Berklee-n tanult, majd tanulmányai befejeztével tért haza. Gitárjátéka egészen egyéni, sokféle hatás eredményeként alakult ki különleges jellegzetessége. Kimagasló technikai tudásával szövi finom harmóniáit saját szerzeményeiben. Társaival, a keresett bőgőssel, Bögöthy Ádámmal és Czirják Tamás dobossal a közeljövőben lemezen megjelenő eredeti számaikat és jazz standardeket szólaltnak meg.

Péntektől, szeptember 7-től egész hétvégére Érd központjában üti fel tanyáját a fesztivál. A Magyar Földrajzi Múzeum kertjében álló, gyönyörűen felújított, fedett kocsiszín a fesztivál új otthona. A bejáratot, ami közvetlenül a Főtér mellett helyezkedik el, a visszatérő vendégek a tavalyi koncerthelyszínnél találják meg.

Hajdú Klára

Pénteken Hajdu Klára Quartet-jét hallhatjuk, sztárvendégük a Liszt-díjas Fekete-Kovács Kornél trombitaművész. Ezen az estén a Chet Bakernek ajánlott közös lemezükről is előadnak dalokat, valamint újabb számokat Klára és a zongorista, Oláh Krisztián romantikus duettalbumáról. A ritmusszekcióban Hoff Marcell dobos – aki már saját zenekarával is szerepelt a fesztiválon – és Soós Márton bőgős játszik.

Szeptember 8-án, szombaton a kertben Kiss Attila kvartettje zenél, vendégük a szaxofonos Zolbert, a smooth jazz magyarországi úttörője. Biztosak lehetünk benne, hogy igazán szívet-fület melengető dallamokat fogunk hallani, és a Jazzy rádióból ismert slágereket. A billentyűknél a fantasztikus alapokat adni képes, Amerikában végzett Tzumó foglal helyet, őt a ritmusszekcióban Szőke Péter gitáron és Tiba Sándor dobon erősítik.

Szeptember 9-én vasárnap gálakoncertnek is felfogható zárókoncertet rendeznek. Délután fél hatkor fiatal, tehetséges egyetemistákból álló zenekart hívtak a pódiumra, hogy megmutassák, mit tudnak. Varga Tivadar, Oláh Kálmán, Jr., Csík Dániel és Márkosi András fog színpadra lépni.

A fesztivál hazánk egyik legkedveltebb jazz-zenekarával, a Balázs Elemér Grouppal teszi fel a pontot az i-re este hét órától. A BEG zenéje ritmusos, sokszínű, dallamos, minden generáció számára élvezetes és érthető jazz. Legfrissebb lemezükről is hallhatunk új számokat, de természetesen a nagy sikerű The New BEGinning albumról is. Balázs Elemér dobol, Balázs József zongorázik, a két énekes Kiss Flóra és Szakonyi Milán, gitáron Komjáti Áron, bőgőn Lakatos Pecek Krisztián, Czibere József pedig ütőhangszereken közreműködik.

A fesztivál hagyományainak megfelelően idén is minden előadás ingyenes.
Érd Budapestről nem csak autóval, hanem vonaton és buszon is 20-30 perc alatt megközelíthető.További infó, kontakt: http://erdijazzfesztival.hu/
https://www.facebook.com/ErdiJazzFesztival/

Zolbert