Oldal kiválasztása

Két szabad improvizációs jazzfesztivál köti össze ezen a hétvégén az egykori duális Monarchia országait: az Újbuda Jazz Fesztivál tizennegyedszer, Ausztriában pedig a hozzánk közel eső délkeleti végeken a 43. Limmi Festival (Chilli Jazz Congress), bontogatja a jazzfelfogás (és egybek között a tánc) határait.

Az Újbuda idei műsorát két hagyományos helyszínén, a Mu színházban és az A38 hajón talán minden eddiginél nagyob stilisztikai változatosság jellemzi: a súlyos avantgárdtól a hagyományos szvingig, a kísérletezőktől néhány nagynevű klasszikusig. Szeptember 27-én, csütörtökön indul a program az Indigó és a Cymbal  Rush fellépésével, majd sorra kerül a Kéknyúl nyolctagú felállása, és a Kodály Spicy Jazz kvartett, egy újabb kísérlet arra, hogy Kodály jazz iránt táplált megvetéséért nemes bosszút álljanak. Pénteken Bujdosó János triója, majd a Kinetic Erotic, egy új magyar jazz punk trió hallható egyrészt, a német Jazzanova lemezbemutató koncertje másrészt, a Shaibióval, Szigeti Zsófia együttesével, mint előzenekarral. Talán kevésbé kell bemutatni a hajó szombati fellépőit: Singas Project, Judie Jay trióban és a Sena Live Band, míg a The Love Movement Band a Ninja Tune kiadó felfedezettje. A közeli Mu színházban az első koncert 28-án lesz a szlovák és magyar zenészekből alakult Thisnis feat. Tijana Stanković fellépésével, amelyet Casey Moir svéd-ausztrál énekes és Johan Moir svéd nagybőgős duója követ. Szombaton nincs a Múban koncert, csak a hajón, de vasárnap megint izgalmas produkció lép színpadra: Márkos Albert mindenzene-szerző, csellista és Mezei Szilárd  hegedűs, az egyik leghíresebb Szabados-követő improvizatőr mutatják be közös lemezüket, Köd címmel. A pénteki napon trióban hallhatjuk az európai avantgárd színtér egyik legendás alakját, Barry Guy nagybőgőst, aki már nem először lép fel ezen a fesztiválon, de először játszik itt Maya Homburger hegedűssel és Zlatko Kaučič dobossal.

Mezei Szilárd hegedül egy Szabados emlékkoncerten az Opusban. Fotó Zipernovszky Kornél

Érdekes egybeesés, talán nem is véletlen, hogy a sokszor magyar improvizatív zenészekkel is együttműködő Udo Preis, az osztrák zenei élet egyszemélyes intézménye is ezen a hétvégén rendez a fenti címmel fesztivált, azt is mondhatnánk a Mediawave/Tartóshullámra utalva, hogy együttlétet. Igaz, a Limmitationes sorszáma valamival magasabb. Heiligenkreuz (magyarul Rábakeresztúr) település a Lafnitztalban fekszik, a legközelebbi magyar város Szentgotthárd. Nagyon erősen kezdenek, a közeli Eltendorf templomi orgonáján Chris Jarrett, (Keith fivére) ad koncertet csütörtökön. Több izgalmas koncert után szombaton az improvizált tánc produkcióra hívjuk fel a figyelmet, Anna Adensamer szólójával. Vasárnap pedig megvalósul egy mallarmés kockadobás jazzben, mert aznap reggel fogják összesorsolni az egymás után fellépő, húsz perces szetteket adó zenekarok tagjait. A zárófogásra regionális tanácskozásra ültetik egy asztalhoz a zenészeket és a szervezőket.

ÚJBUDA:
www.mu.hu
www.a38.hu

HEILIGENKREUZ:
http://www.limmitationes.com/aktuell/Chilli_Jazz/Chilli_Jazz_Programm.htm