Oldal kiválasztása

Jazznap.hu (H.Gy.-Z.K.)

A Nemzetközi Jazznap alkalmából immár ötödik alkalommal rendezik meg a Jazznap.hu ingyenes koncertjét Nagykanizsán. Az idei évben a rendezvény a Cserfő Jazzlandet hozza be a városba . A Kanizsa melletti hangulatos birtokon Tiborcz Iván szaxofonos ugyanis már régóta megrendezi saját nyári nemzetközi jazzhétvégéjét. Ennek szellemében tartják meg a programot idén a városi Honvéd Kaszinóban, ahol április 30-án este hét órától a Jazzland Quartet ad koncertet, ami később jam sessionbe fog torkollni.

A Cserfő-hegyi Jazzland 1996 óta van jelen a hazai jazzpalettán és nem csak fesztiváljairól, jazz klubjáról, hanem a tehetséggondozó tevékenységéről is ismert. Itt a hazai jazz-élet élvonala mellett olyan világsztárok is felléptek, mint Randy Brecker, Don Byron, Billy Hart, Kirk Lightsey és Rhoda Scott. Az innen erőre kapó impulzusokat  olyan fiatalok vitték tovább szerte a világon, mint Kém Sándor (bőgő), Gayer Mátyás (zongora), Farkas Norbert (bőgő) és Simon Balázs (szaxofon). Ők azok a zenészek, akik Cserfőről indulva, hazai és külföldi képzések után nemzetközi fesztiválokon is sikerrel szerepeltek. A szaxofonos-tanár-házigazda Tiborcz Iván azóta is büszke egykori tanítványaira, és ha lehetősége nyílik rá, mindig játszik is velük.

A Jazzland  Quartet tagjai ezúttal Tiborcz Iván (zongora és szaxofon), Simon Balázs (szaxofon) Orbán György (nagybőgő) és Kőfalvi Csaba (dob). A program jazz örökzöldekre épül és a mainstream jazz kedvelőinek kínál élvezetes kikapcsolódást. A programot egy flashmob-bal indítják a szervezők. Ezt követi a koncert, majd több ajándékot sorsolnak ki a nézők között. Ilyen lesz például Gayer Mátyás vadonatúj CD-je, a Never Ending Story. A Nemzetközi Jazz Nap helyi rendezvénye a támogatóknak köszönhetően ebben az évben is ingyenes.


Halász Gyula, a nagykanizsai jazzélet odaadó krónikása és a Jazznap.hu helyi programjainak szervezője fotóján Gayer Mátyás zongorázik a két évvel ezelőtti programon.