Oldal kiválasztása


Az első Jazznap.hu a ceglédi gőzőssel a háttérben, 2015-ben. Fotó: Z.K.

Jazznap.hu (Z.K.)
2018. ápr. 25

A mozdony és a vonat a kezdetek kezdete óta állandón jelen lévő és visszatérő toposz a jazzben, elég, ha a Take the ’A’ Train című kolosszális Duke Ellington-féle örökzöldre utalunk. A magyar populáris zenében kell tennünk egy főhajtást a Lokomotív GT együttes felé, amelynek például a Zenevonat című számában és más lemezein jazz hangszerelés és funky ritmusok járultak hozzá tartós sikerükhöz. A Jazzmozdony nevű hallatlanul sikeres sorozatot éveken át Románia budapesti kulturális képviselete szervezte, oda-vissza alapon hozták és vitték a román és magyar együttműködésekre alapuló, olykor egyenesen zseniális produkciókat.
A Jazznap.hu akciósorozatnak is van saját gőzöse – és most nem a Kanizsára közlekedő szerelvényt akarom szóba hozni. Negyedik éve a Jazznap.hu egyik leghangulatosabb magyarországi helyszíne az a gőzmozdony, amelynek tövében ismét jam session csendül fel hétfőn délután, idén négytől legalább fél hatig. A házigazda a ceglédi illetőségű, nemzetközi hírű jazz-zongorista, Bori Viktor együttese lesz – aki már a város jazzéletéért akkor is sokat tett, amikor Bori Jazz néven szervezett ingyenes szabadtéri jazzfesztivált hosszú évekig, mert úgy gondolta, ez a legméltóbb módja annak, hogy a nyári napéjegyenlőség tájára eső házassági évfordulóját megünnepelje. Idén a Cam Bori, mint house band, ebben a felállásban kezdi az örömzenét a pályaudvari pódiumon:
Bori Viktor – Rhodes/Wurlitzer billentyűk, vocoder
Banai Szilárd – dob
Kővári Péter – basszusgitár
feat.: José Serrano – trombita
Serrano húszas évei közepe táján járó portugál trombitás, Lipcsében szerzett diplomát, jelenleg Berlinben él és dolgozik, főleg az elektronikus zenei színtéren. A jam session esetleg behozhat a pályaudvari pódiumra további neves zenészeket – bár kérdéses, hogy vonattal érkeznek-e. Ugyanis szintén a Nemzetközi Jazznap estéjére időzítettek egy nagyszabású gálaestet a városban. Hátha a Róna Jazzrandevú fellépői közül is arra tévednek páran – írta Bori Viktor a Facebookon, aki maga is fellép a gálán, mint a város jazzéletének egyik régi oszlopa.

Cegléden kevéssé ismerős jazzrajongóknak, és a fiatalabb generációknak érdemes elmondani, hogy a helyi Róna Vendéglátó Vállalat sokat tett a jazzért a hatvanas évek második felétől kezdve. Ezeket a vállalat volt igazgatója, Dr. Hajdu Endre szervezte, volt fesztivál is, mások mellett Zbigniew Seifert lengyel hegedűs vendégszereplésével. Benkóék első lemeze is itt készült, Gonda János révén a Nemzetközi Jazzszövetség tagjai is eljutottak ide, és Garay Attila személyében a város közönsége hosszú ideig élvezhette a zongorista briliáns játékát. Dr. Hajdu Endre nemrégen a Magyar Jazz Szövetség elismerésében is részesült mindezekért. Ő szervezte a hétfő este 18:30-kor a városi Kossuth Művelődési Központ színháztermében kezdődő gálát is, amelyen az akkori és a mai jazzélet sztárjai is fellépnek.