Oldal kiválasztása

A Jazznap.hu budapesti eseményei közül hármat látogatott meg az amerikai Colby Werley, aki jelenleg a Civil Rádió (www.civilradio.hu, Budapest vételkörzetében FM98) gyakornoka, és nemrég végezte el Budapesten az ELTE PPK Interkulturális Pszichológia és Pedagógia szakát angolul. Szubjektív tudósításának fordítását itt közöljük.


Jazznap.hu Szöveg: Colby Werley, fordítás: ZK
Fotó: Zipernovszky Kornél (Müpa, MR); Irk Réka (BJC)

Az utóbbi két év során nagy örömömre sokféle koncertélményben részesültem Budapesten, és ezt a sort gyarapították most az International Jazz Day alkalmából rendezett Jazznap. hu ingyen koncertjei. Nagyszámú együttes és koncerthelyszín fogott össze, hogy megmutassák, milyen vibrálóan izgalmas és változatos a budapesti – és persze az országos – jazzélet. A város három különböző kerületében olyan előadásokat éltem át, amelyek a műfaj három különböző arcát  mutatták meg.

Először a Magyar Rádió VII. kerületi épületegyüttesébe látogattunk délután, ahol is a Márványterem tökéletes hátteret adott a jazz és klasszikus keverékéhez, a Klasszikus és jazz című koncertsorozat műsorában. Életemben először hallottam jazztriót fafúvós együttessel kiegészülve, Oláh Dezső együttese játszott a Budapest Fúvósötössel. Ez a kombináció igazán kellemes meglepetést okozott, ahogy egy „tipikus” jazztrió hangzása beleágyazódott egy tágabb, európai zenei kontextusba.

A következő helyszín szinte teljes kontrasztot nyújtott az előzőhöz, a Magyar Rádió épületének klasszicista jellegéhez képest. A Müpa tágas és kortárs atmoszférája tökéletesen megfelelt a Balogh Tamás Quartet, egy fiatal együttes zenéjének, amely a smooth jazz stílusban mozgott, olykor R&B és hip-hop behatásokkal. Bátor és modern produkciónak tűnt ez a szememben, ugyanis a tagok nem riadtak vissza a „contemporary jazz” határainak átlépésétől sem.

Végül harmadiknak hol máshol is köthettünk volna ki, mint a Budapest Jazz Clubban, ahol is a produkció magában egyesítette az előző két helyen tapasztalt klasszikus műveltséget és kortárs hevületet. A Révész Richárd Latin Trio latin ütőhangszerekkel megszólaló életvidám és lendületes zenéje ügyesen kivitelezett klasszikus és jazz adaptációikra épült. Mind a zene, mind az egész hely hangulata kedvet csinált hozzá., hogy ezentúl az estéket a BJC hűvös előterében, bort szürcsölgetve várjam.

Ezen az eklektikus keresztmetszeten át a Jazznap.hu alkalmából bepillantást nyerhettem a magyar főváros pulzáló, sokoldalú jazzéletébe. A jazz avantgárd jellege olyan magától értetődően érvényesül Budapest magasan képzett és vállalkozó kedvű zenészeinek előadásában, hogy hazafelé menve csak egyre azon törtem a fejem: Hogyhogy ezt nem vettem észre mostanig?