Oldal kiválasztása

Jazznap.hu (M.T. – Z.K.)
2018. ápr. 22.

Szó szerint véve a kérdést, azt mondhatnánk, hogy a szép, ligetes Benczúr utca terebélyes fáin terem. Valójában persze arról van szó, hogy a Benczúr Ház, egy időben az egyik legjelentősebb jazzhelyszín a fővárosban, újra hallat magáról. A tavalyi Jazznap.hu után idén is részt vesznek a nemzetközi Jazznap megünneplésében, de az alkalom nem annyira örömteli, mint lehetne.

2008-ban a Benczúr Ház egykor állami, azóta részben megprivatizált tulajdonosai az ingatlan cakkumpakk eladására készülve felszámolták az ott működő, több mint 100 éves múltra visszatekintő zeneiskolát és a házban működő minden intézményt. Az ott dolgozók nagy része az utcára került. 1974-ben a zeneiskolában indult először alapfokú jazzoktatás, később középfokú ágazata is lett, amely egy ideig egy helyszínen működött a Gonda János alapította „Jazz Konzi”-val. Márkus Tibor is ebben a gyönyörű épületben kezdte pályáját tanárként. Szerencsére Szilágyi Maya igazgatónő segítségével a zeneiskolát átvette a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és a Tóth Aladár Zeneiskola. De a Benczúr Ház így is 3 évig zárva volt, eladására nem került sor. Időközben Szilágyi Maya közbenjárására felújították, és visszakerült Budapest kulturális életébe. A bezárás 10. évfordulója alkalmából havonta egy-egy koncerttel 4 részes koncertsorozat zajlik az akkori tanárok formációinak közreműködésével. Az Equinox tagjai közül Márkus Tiboron kívül Kollmann Gábor, Csuhaj Barna Tibor és Jeszenszky György is tanított a „Postás” néven ismert zeneiskolában.

Márkus Tibor tanárként és elméleti szakemberként nagy hírnévnek örvend, a Magyar Jazz Szövetség elnöki tisztét is sokáig betöltette. De nevét az Equinox nevű zenekara és az együttes általa komponált repertoárja alapozta meg. Legújabb lemezük Binder Károly lemezkiadójánál, a BMM-nél jelent meg, a lemezbemutató koncert a Zeneakadémián volt decemberben. A lemez címe: T(r)ap, szójaték, ami annyira jellemző a zenekarvezetőre. Az album szólistái között ott találjuk Kovács Linda és Eszes Viktória énekesnőket, szaxofonon pedig Borbély Mihály, Jász András, és Zana Zoltán közreműködnek. Videónk ugyan az Opusban készült, még az új lemez anyagának elkészülte előtt, de az együttes felállása lényegében azóta nem változott.