Oldal kiválasztása

Jazznap.hu egyetlen célja a jazz (és számtalan műfaji alesetének) népszerűsítése. Erre szerintünk az a legjobb módszer, ha az International Jazz Day alkalmából idehaza ingyen koncerteket könyörgünk ki a közönségnek a szervezőktől, helyektől; ez volna a Jazznap.hu. Így az is belekóstolhat, ízlik-e neki ez a zenei csemege, aki esetleg kétszer is meggondolja, pénzért próbálkozzon-e az ismeretlennel. Avatatlan, kevéssé vájt fülek kedvéért és hétpróbás, de spórolós rajongóknak adunk néhány tippet a parádés, országos, pesti és határon túli kínálatból.

Jazznap.hu (Z.K.)
áprilils 27.

A kibővített hétvége miatt nagyon hamar, a Komáromi Erődben már április 27-én, pénteken elindulnak a Jazznap.hu eSeMények, az S&M trió elővezetésében. A másnapi kínálatban van talán a legnagyobb hírű név az egész Jazznap.hu 40 zenészt felölelő Mediawave-es kínálatából: Elliott Sharp, a Blue Moon Band élén. Vasárnap is négy zenekart „dobott be” a közösbe a Mediawave/Tartóshullám, az egyik legnagyobb hagyományú magyarországi, egyben az egyik leginkább nemzetközi fesztivál: Florian Demonsant Franciaországból, a Nosnach Duó, a Crazy Daisy Jug Band és a Choose Choose Magyarországról érkeznek, bár ők mind angolos nevet választottak maguknak.

A Choose Cheese a fiatalok jazz színterének nagy ígérete

Lássuk a medvét! Milyen útvonalon és milyen időbeosztással lehet a legtöbb jazzt Pesten az embernek magába szívnia április 30-án, ha a Jazznap.hu tanácsát követi? Könnyű elsőt ajánlani: a Müpa három koncertje közül ez kezdődik a leghamarabb, délután négy órás, családbarát időpontban. A Lightbulb kvartett fog játszani, és ők ezt a lehetőséget külön kiérdemelték: a február elején a Müpában zajlott Showcase tehetségkutató fesztiválon kilenc produkció közül őket is díjazta a nemzetközi zsűri. Dinamikus, rockkal átitatott, izgalmas ritmusokat felvonultató, szellemes saját kompozícióikat adják elő.

Ha az ember innen nagyon igyekszik, odaérhet délután öt órára a IX. kerületi Müpától nem is olyan messze, a Pollack Mihály téren található Márványterembe, a szebb napokat látott Magyar Rádió-féle épületegyüttesbe, amelyet a közszolgálati Zenei együttesei, mint afféle utolsó mohikánok, még használnak. A Márványterem régi hagyományának megfelelően most is Klasszikus és Jazz fog szólni: Oláh Dezső zongorista  saját triója mellett ezúttal a Budapest Fúvósötösre is hangszerelt darabokat. Aki nagy sebességű kerekeken gépesítve portyázik, annak ezután ajánlható az egyetlen este hat órakor kezdődő koncert:  ismét csak a Müpa, a Jazznap.hu-t tekintve évismétlőnek tekinthető Balogh Tamás kvartett szerepel itt. Fontos esemény ez azért is, mert Balogh – miután kiválóan diplomázott a Zeneakadémián, na ott szó sem volt évismétlésről – felvételt nyert a világ legnevesebb jazzakadémiájára, a Berklee-re, így egy ideig biztosan nélkülözni leszünk kénytelenek a kiváló zongorista játékát. Aki este hétre kalibrálja a fülkagylóit, annak Márkus Tibor Equinox zenekara és a főnixként újra élő Benczúr Ház ajánlható. Úgy volt, hogy itt lép fel velük Kovács Linda is, aki ennek a zenekarnak gyakori vendége, azonban ezúttal az énekesnő két hű kísérőjével a somorjai (Szlovákia) Moziklub pódiumán szerepel.


Szőke Szabolcs legtöbbször gadulkán játszik

Az este hét után már a prime time kezdetét jelenti: hirtelen a bőség zavarával kerül szembe a potyázó portyázó. A legfontosabb helyszínek közül az Opus szombaton, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum Kultea pódiuma pedig már vasárnap adott Jazznap.hu-s ingyenkoncertet, de így is maradt bőven. Elsőnek említsük meg a Budapest Jazz Clubot, ahol az év minden napján jazznap van, ráadásul 30-án forró hangulatú latin jazz szól Révész Richárd zenekarának köszönhetően.  A world jazz csendes-ülős ágának hívei számára kínálkozik a nemrég a Müpában fantasztikus szülinapi gálán jubilált Szőke Szabolcs együttese, az Ektar Quartet (nyitóképünk), amely az egyelőre még Próbaüzemként működő, ám a közönség által már jól kipróbált Patyolat színpadtermében játszik, amely a Baross utcai négyes-hatos megállótól mindössze egy pár perces sétára fekszik. Biztosan népes törzsközönségre számíthat három produkció három príma jazzkocsmában. Az iF Kávézóban Halper László és Hendrix  Experiment nevű jazz-rock formációja lép fel. Laci abszolút világcsúcstartó: ő játszott a legtöbbször, ötször, ugyanazon a helyszínen a Jazznap.hu által celebrált ünneplésen. Barabás Lőrinc a Lámpásban szerepel, talp alá ugyanúgy, mint elmélyült figyelemre javallott zenéjével, kvartettje élén. A harmadik igazi house bandnek nevezhető, a belvárosi Fat Mo’s Music Pub házi zenekara fél kilenctől játszik két, vidám, pattogós szettet.A Late Night idősáv kedvelői számára a jazzkocsmák és a BJC jam sessionök jelentik a fő vonzerőt, de idén este fél tízkor a Müpa nekik indítja utolsó fellépőjét, Gáspár Károlyt saját triójával.

A Jazznap.hu site-on a kanizsai és a ceglédi eseményeket külön cikkekben ajánlottuk, de új helyszínként nagy örömmel köszöntjük a szintén felvidéki Gútai Jazzbarátok által a helyi szállodában rendezett koncertet, melyen Samuel Hošek-Pavol Bereza-Miro Polák trió muzsikál. A túrázóknak blue jazztúra pecsételést egyelőre még nem vállalunk, de ezen ne múljon, ha kérik, jövőre már azt is.


Záró fotónk a Fonó Budai Zeneházban készült a tavalyi jazznapon, amikor Juhász Gábor kvartettje játszott. Sajnos a Fonó egy betegség miatt kénytelen volt lemondani az idei jazznapi részvételt (történetesen nem a JG4 játszott volna), de a tavalyi emlék megmaradt: az erről a tavalyi koncertről készült felvétel ugyanis azóta megjelent lemezen is, In the garden címmel, a Fonó Records gondozásában (fotó: Z.K.).